Mohammed Rasoulof Cannes’da The Seed of the Sacred Fig İle Özel Ödülü Aldı

 


İranlı ünlü yönetmen Mohammed Rasoulof bu yıl Cannes’da The Seed of the Sacred Fig filmiyle Özel Ödülü aldı. İranlı yönetmenlerin özellikle de eleştirel filmler çekiyorsa filmlerini uluslararası festivallerde göstermesi büyük sorun. Nitekim Rasoulof da ülkesinde hapis ve kırbaç cezaları almış bu nedenle İran’ı terk etmek zorunda kalmış bir isim. İran'ın kültürel baskısının bir kurbanı olan Mohammad Rasoulof, 2023'te Cannes Film Festivali'ne katılmak ve Uzun Metrajlı Filmler Jürisi'nde yer almak için aldığı daveti kabul edememişti. Geçmiş yıllarda ise A Man of Integrity (2017), Manuscripts Don’t Burn (2013) ve Goodbye (2011) filmlerinin kopyaları ancak gizlice gönderilerek resmi seçkide gösterilebilmişti. Şimdi ise Cannes'daki yarışmada yeni filmi Kutsal İncir Tohumu'nu (The Seed of the Sacred Fig) izleyicilere sunmayı başardı.


Cannes Film Festivali, Mohammad Rasoulof'u ağırlayarak "sanatsal ifadelerinde şiddet ve zulme maruz kalan tüm sanatçılara" destek verdiğini ifade ediyor. Cannes Film Festivali direktörü Thierry Frémaux, "Yönetmenin burada, filmiyle birlikte olması bizi özellikle etkiledi. Bu sevinci, özgürlük sever tüm İranlılarla paylaşıyoruz," dedi.

 

Kutsal İncir Tohumu, İran'ın siyasi manzarasının bir yansıması olarak, Tahran'da büyük gösteriler patlak verdiğinde silahı aniden kaybolan bir soruşturma yargıcının etrafında gelişen bir paranoya iklimini konu alıyor.

 

Rasoulof, 2017'de A Man of Integrity ile Belirli Bir Bakış ödülünü kazandığında da Cannes'a gidememişti.  2020'de ise ölüm cezasının hala var olduğu despot bir rejimde özgürlüklerini savunmaya çalışan dört karakterin kaderlerini birbirine bağladığı There Is No Evil ile Berlin Altın Ayı ödülünü kazandı. 

 

Ülkesinde sürekli baskı altında yaşamak zorunda kalan, iki kez hapse giren ve hala sekiz yıl hapis cezası ile yargılanan Mohammad Rasoulof önemli ve ödüllü bir filmografi inşa etmeye devam ediyor. 

Mohammed Rasoulof Cannes’da The Seed of the Sacred Fig İle Özel Ödülü Aldı Mohammed Rasoulof Cannes’da The Seed of the Sacred Fig İle Özel Ödülü Aldı Reviewed by sineMakale on Mayıs 27, 2024 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.