Cannes 2024, Altın Palmiye ve Beklentiler


Mayıs ayının gelmesiyle birlikte sinema dünyasının en prestijli etkinliklerinden biri olan Cannes Film Festivali'nin heyecanı da içimizi kapladı. Bu yıl 77. kez düzenlenen Cannes Film Festivali, 14-25 Mayıs 2024 tarihleri arasında yine büyüleyici anlara sahne olacak.

 

Bu yıl festivalin jüri başkanlığını, yetenekli yönetmen ve oyuncu Greta Gerwig üstleniyor. Açılış ve kapanış törenlerini ise enerjisi ve zarafetiyle tanınan Fransız aktris Camille Cottin sunacak. Festivalin bu yılki resmi posteri ise sinema tarihinin unutulmaz isimlerinden Akira Kurosawa'nın "Rhapsody in August" filminden bir kareyle süslenmiş. Tasarımı ise Hartland Villa gerçekleştirdi.

 

Cannes 2024'te, üç Onursal Altın Palmiye ödülü sahiplerini bulacak. Açılış töreninde efsanevi oyuncu Meryl Streep, bu prestijli ödülle onurlandırıldı. Studio Ghibli, yıllardır süregelen büyülü animasyonlarıyla ikinci Onursal Altın Palmiye'yi aldı. Festivalin kapanışında ise sinema dünyasının dev ismi George Lucas bu ödüle layık görülecek.

 

Bu arada Festivalin başlamasına sayılı günler kala, festival çalışanlarının genel grev çağrısı ve "Sous les écrans la dèche" (Perdenin Ardındaki Fakirlik) kolektifinin güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çeken açıklaması, etkinliğin perde arkasında yaşanan zorlukları gözler önüne serdi.

 

Ana yarışma filmleri arasında yer alan "The Seed of the Sacred Fig" ise dramatik bir hikayeyi beraberinde getiriyor. İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof, rejim karşıtı propaganda suçlamasıyla sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Rasoulof ve ekibi, tüm baskılara rağmen Avrupa'ya kaçmayı başararak filmin kırmızı halı gösterimine katılacaklarını duyurdu.

 

Festivalin açılışı ise Fransız yönetmen Quentin Dupieux'in komedi filmi "The Second Act" ile yapıldı. Bu yılki Cannes Film Festivali, yeni filmler, büyüleyici kırmızı halı geçişleri ve unutulmaz anlarla dolu olacak gibi görünüyor.

 

Bu yazıda birbirinden iddialı filmler ve onların yönetmenleri arasında Altın Palmiye’yi yarışında dikkat çeken on filmi alfabetik olarak listeledik. 

 

1. The Apprentice

Kanada, İrlanda, Danimarka – Yönetmen Ali Abbasi

Daha önce de “Kutsal Örümcek” ile  aday olan Ali Abbasi'nin ilk İngilizce filmi "The Apprentice", genç bir emlak yöneticisi olarak Donald Trump'ın 1970'lerdeki yaşamını konu alıyor. Sebastian Stan'in Trump'ı canlandırdığı film, politik ve toplumsal yansımalarıyla dikkat çekiyor.

 

2. Anora

ABD – Yönetmen Sean Baker

Sean Baker'ın son filmi "Anora", Brooklynli genç bir seks işçisinin Rus oligarkının oğlu ile evlenmesi sonrası yaşanan zorlukları anlatıyor. Filmde Yuriy Borisov'un performansı merakla bekleniyor.

 

3. Caught By The Tides

Çin - Yönetmen: Jia Zhangke

Altıncı kez Altın Palmiye için yarışan Çinli yönetmen Jia Zhangke, "Caught By The Tides" ile romantik bir epik hikaye sunuyor. 

 

4. Emilia Perez

Fransa – Yönetmen: Jacques Audiard

Jacques Audiard'ın "Emilia Perez" adlı filmi, bir kartel patronunun cinsiyet değiştirme ameliyatı sonrası yeni bir hayata başlamasını anlatıyor. Film, cesur konusu ve yıldızlarla dolu kadrosuyla öne çıkıyor.

 

5. The Shrouds

Kanada, Fransa – Yönetmen: David Cronenberg

David Cronenberg'in "The Shrouds" filmi, ölen eşiyle iletişim kurmak için bir teknoloji geliştiren bir dulun hikayesini anlatıyor. Bu kişisel film, Cronenberg'in derin duygusal temalarını işliyor.

 

6. The Substance

ABD, İngiltere – Yönetmen: Coralie Fargeat

Coralie Fargeat'ın "The Substance" filmi, kan ve feminist eğilimlerle dolu bir vücut korku hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. Demi Moore ve Margaret Qualley gibi isimler bu korku dolu hikayede yer alıyor.

 

7. Bird

İngiltere – Yönetmen: Andrea Arnold

Andrea Arnold'ın "Bird" filmi, İngiltere toplumunun kenarlarında yaşayan karakterlerin hikayesini anlatıyor. Barry Keoghan ve Franz Rogowski'nin performansları merakla bekleniyor.

 

8. Kinds Of Kindness

ABD, İngiltere – Yönetmen: Yórgos Lanthimos

Yórgos Lanthimos, Emma Stone ile "Kinds Of Kindness" adlı filmiyle geri dönüyor. Film, absürt ve sürreal anlatımıyla dikkat çekiyor.

 

9. Megalopolis

ABD – Yönetmen: Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola, bir felaket sonrası New York'u yeniden inşa etmeye çalışan bir mimarın hikayesini anlatan "Megalopolis" ile geri dönüyor. Adam Driver'ın başrolde olduğu film, büyük bir merakla bekleniyor.

Bu film hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

 

10. The Seed Of The Sacred Fig

İran, Fransa – Yönetmen: Mohammad Rasoulof

Mohammad Rasoulof'un "The Seed Of The Sacred Fig" filmi, devrim mahkemesi hakimi olan bir karakterin hikayesini anlatıyor. Rasoulof'un filmine yönelik yasaklamalar ve baskılar, filmin daha da ilgi çekmesine neden oluyor. Reisi’nin bir helikopter kazasında öldüğü bugünlerde ilginç bir konu.

 

Öne çıkan yarışma dışı filmlerin dikkat çekenleri ise şöyle:

Furiosa: A Mad Max Saga: George Miller'ın Mad Max serisine dönüşü.

The Second Act: Quentin Dupieux'in meta-komedisi.

Rumours: Evan Johnson, Galen Johnson ve Guy Maddin'in kara komedisi.

The Balconettes: Noémie Merlant'ın ikinci yönetmenlik denemesi.

Moi Aussi: Judith Godrèche'nin #MeToo belgeseli.

American Horizon: Kevin Costner'ın yönettiği iki bölümlük destansı film.

 

Cannes Film Festivali’ne ilişkin güncel bilgiler için bizi takip etmeye devam edin.

Cannes 2024, Altın Palmiye ve Beklentiler Cannes 2024, Altın Palmiye ve Beklentiler Reviewed by sineMakale on Mayıs 23, 2024 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.