Gerçek Bir Oyuncunun Canlandırıldığı Yedi Harika Performans



Bildiğiniz üzere Ağustos ayında vizyona girecek olan "Bir Zamanlar Hollywood'da – Once Upon a Time In Hollywood" filminin yıldızlarından Brad Pitt ve Leonardo DiCaprio kurgusal birer oyuncuyu canlandırırken,  Margot Robbie, Charles Manson’un müritleri tarafından 8,5 aylık hamileyken öldürülen oyuncu Sharon Tate’i canlandıracak. Kuşkusuz Robbie gerçek bir oyuncuyu canlandıran ilk kişi değil.

Bu yazıda gerçek oyuncuların canlandırıldığı yedi harika performanstan bahsedeceğim.



Robert Downey Jr. - Chaplin

Richard Attenborough’un yönettiği 1992 tarihli biyografik filmde Chaplin’i canlandıran Robert Downey Jr. evrensel bir komedi ikonunu canlandırdığı performansı ile oldukça iyi övgüler almış, bu övgüler en iyi erkek oyuncu dalında Oscar adaylığı ile de taçlanmıştı. Chaplin filmi ile Robert Downey Jr. neslinin önemli oyuncuları arasında sayılmaya başlanmıştı



Martin Landau - Ed Wood

Tim Burton’ın kimine göre tüm zamanların en kötü yönetmeni kimilerine göre ise B-filmin kralı olarak adlandırılan Ed Wood’un anısına çektiği bu film unutulmaz performanslarla dolu olsa da siyah beyaz Dracula filmlerinin yıldızı Bela Lugosi’ye hayat veren Martin Landau’ya ayrı bir başlık ayırmak gerek kuşkusuz. Zaten performans Landau’ya en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar heykelciğini kazandırmış. Martin Landau da, Bela Lugosi'nin rolünün kendi kariyerinde dönüşüm yarattığını söylemiş.



Jim Carrey - Andy Kaufman

Jim Carrey’nin ünlü eksantrik komedyen Andy Kaufman’ı canlandırdığı performans gerçekten çok sıkıydı.  Üstelik bu canlandırma bize iki film birden verdi. İlki Milos Forman’ın yönettiği 1999 tarihli “Aydaki Adam-Man on The Moon” Andy Kaufman'ın ünlü bir komedyen olma macerasını anlatırken Carrey’nin Kaufman’a inanılmaz dönüşümünü anlatan belgesel “Jim & Andy: The Great Beyond” daha da ilgi çekti. Belgesel; oyunculuk yöntemi, iki showman arasındaki benzerlikler ve Carrey'nin kendisini Kaufman’dan ayırdığı zor zamanları izleyici ile buluşturuyor.



Willem Dafoe – Vampirin Gölgesi (Shadow of the Vampire)

Willem Dafoe’nun 1922 tarihli “Nosferatu” filminin yıldızı Max Schreck’i canlandırdığı bir film Shadow of the Vampire. Willem Dafoe bu filmdeki performansıyla en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar adaylığı kazanmıştı. Film, tüm zamanların en sessiz filmlerinden birinin hikayesini anlatmak için sessiz film tekniklerini uygulamasıyla dikkat çekiyordu.



Cate Blanchett – Göklerin Hakimi (The Aviator)

Scorsese’nin dünyanın en zengin adamlarından biri olan Howard Hughes biyografisini anlattığı The Aviator filminde canlandırdığı Katharine Hepburn rolü Cate Blanchett’a ilk Oscar'ını kazandı.



Ben Affleck - Hollywoodland

Ben Affleck  düşüş yaşadığı kariyerinin ortasındaki rönesansı, TV’de Superman’i canlandıran George Reeves’i canlandırdığı “Hollywoodland” ile başladı.  Aktörün şüpheli bir şekilde ölümüne yanıt arandığı film kendisine o dönem oldukça ihtiyacı olan Altın Küre adaylığını getirdi.



Michelle Williams – Marilyn’le Bir Hafta (My Week With Marilyn)

Çoğu kişinin sadece bir ekran yıldızı olarak tanıdığı Monroe’yu Hollywood’un ışıklarından uzak tatilde canlandıran ve doğal bir kadın portresi sergilediği performansıyla Michelle Williams en iyi kadın oyuncu dalında Oscar adaylığı kazanmıştı.

Gerçek Bir Oyuncunun Canlandırıldığı Yedi Harika Performans Gerçek Bir Oyuncunun Canlandırıldığı Yedi Harika Performans Reviewed by sineMakale on Temmuz 28, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.